Medya Haberleri

Marküteri Sanatı Ahşap El Sanatları, Filiz UZUNAhşap Marküteri Sergisi                  Ağaç el sanatları yapımında en çok kullanılan malzemeler arasında yer almaktadırlar. Hammaddesi ağaç olan ahşap kakma sanatı, Anadolu Selçukluları döneminde ilerleyerek muhteşem bir kültür mirası olmuştur.

       Meşe, kayın, gürgen, çam, gül, maun gibi çeşitli ağaçların kaplamalarının, doğal renklerinden yararlanılıp, elde itina ile işlenilir, birleştirme yöntemi kullanılarak eser tamamlanıp, MDF üzerine pres yapılır, zımpara, dolgu, vernik ve vernik gibi aşamalardan geçerek kalıcı eserlerde yer alacak konuma gelirler. Mesela sehpa, masa ve dolap kapaklarına uygulanabilirler. Bu tür örneklerden, Topkapı Sarayı'nda, askeri müzelerde ve türbelerde bulunmaktadır. Yapılacak iş türüne ya da şekline göre 3 ila 10 gün gibi sürede tamamlanır.

      Çalışmalarımı genelde serbest, hat, manzara, insan figürleri, doğa manzaraları şeklinde, daha çeşitli ürünlerde vererek sürdürüyorum. Uzun yıllardır Türk süsleme sanatı, gümüş nazar ağacı ve yağlı boya dallarında çalışmalarım oldu ve bu ürünlerden yurtdışında eserlerim de var.        Türk kültürünün sanat zenginliğinde ağaç işçiliğinin çok önemli bir yeri var. Bu nedenle 3 yıldır ahşap kakma (marküteri) serbest çalışmalara ağırlık verdim.
Filiz UZUN

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski